Bir Kere Daha: Birlik sorununa yaklaşımımız
- Refik Karakoç ( Hak ve Özgürlükler Partisi Gn
- 12 Tem 2017
- 3 dakikada okunur

Bugün için Kürt siyasi hareketinin temel önceliği, aralarında fazla görüş ayrılıkları olmayan siyasi grup, küme ve partilerin bir araya gelerek işbirliği veya cephe türü oluşumlar sorununu tartışmak değil; çoğulcu özellikleri olan milli nitelikte demokratik bir kitle partisinde bir araya gelmektir. Kürt hareketinin güçlenmesi, kitlelerce ilgi, güven ve itibar görmesi bu özellik ve niteliklere sahip bir partinin varlığına bağlıdır. Bu artık siyasette temel bir sorun olmaya başlamıştır ve çözülmesi gerekir.
Birbirlerine yakın düşünce ve hedeflere sahip grup, küme ve partilerin ayrı yerlerde durmaları bu sorunu çözmüyor. Bu durumda olmaları, onlara güç ve itibar sağlamadığı gibi kitlelere de güven vermiyor. Kitle bağı kurma olanaklarından yoksun grup ve partiler giderek marjinalleşiyor ve zaten zayıf olan iç bütünlükleri daha istikrarsız hale gelerek yeni bölünmelerle karşı karşıya geliyorlar.
Bu sonuçları doğuran nedenler, temelde derin ideolojik ve farklı görüş ayrılıklarına dayanmıyor. Bölünen gruplar, ayrı bir grup veya parti olarak yeniden şekillendiğinde, ayrıldıkları önceki yapıdan yeni ve farklı programsal bir çerçeve ortaya koymuyorlar. Ortaya konulan farklılıklar genellikle bu yapısal işleyiş ve ilişkiler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yani koptukları grup ve partinin ya çalışma yöntemleriyle ilgili yetersizlikler, ya işleyiş tarzı ya da organlarda yer alan kişilerin üstlendikleri görev ve sorumluluklar gerekçe gösteriliyor.
Haklı haksız, Kürt siyasetinin sergilediği davranış biçimlerinden biri budur.
Siyasi grup ve partilerin içinde bulundukları realite böyleyken, bu şartlar dahilinde grup ve partilerin sağlıklı bir işbirliği, istikrarlı bir güç birliği veya stratejik misyonu olan bir cephe oluşturmaları ne kadar mümkündür?
Bu şartlar altında, işbirliği ve güç birliği gibi ilişkilerin anlamı, günü birlik eylem ve etkinliklerle sınırlıdır. Bu her zaman mümkündür ve tarafların güncel meselelerde ortak hareket etmeleri açısından yararlanmaları gereken bir siyasi ilişki tarzıdır. Partimiz siyaseten bu ilişki tarzına da değer biçiyor ve zaman zaman gereğine uygun davranıyor. Ancak bu ilişki tarzının siyasete etkin bir katkı sağlamayacağının da altını çiziyor. Kürt siyasetinin bundan fazlasına ihtiyacı var. Güncel durum ve sorunlarla sınırlı kalan ve siyasi bir protokole veya bir taahhüde dayanmayan iş ve güç birliği ilişkileri, Kürt siyasetinin sırtındaki yükü kaldırmaz, hafifletmez.
Bu gerçeği herkesin görmesi, bilmesi lazım.
İçinde bulundukları şartlara bakıldığında, siyasi grup ve partilerin bu sorunu cephe türü bir oluşumla çözmeleri de mümkün görünmüyor. Cephe zemini henüz olgunlaşmış değil ve dinamikleri buna hazır değildir. Bunu bir çözüm yolu olarak düşünmek ve buna odaklanmak taraflara sadece zaman kaybettirir. Cephe gerçekleşse bile işlemez; sorunu çözmek yerine büsbütün karmaşıklaştırır ve her grup veya partide ayrıca yeni sorunlara yol açar.
Her parti veya grubun insan ve mali kaynakları sınırlıdır. Kendi kendilerini zor idare ediyorlar. Bu şartlar içinde Cephe bileşenleri, üstlendiği sorumlulukları hangi ek olanak ve kaynaklarla yerine getirecek?
Ayrıca bir çok iç ve dış sorunlarla boğuşmakta olan ve hala kendi içlerinde bile kendi birliklerini tam sağlayamamış olan grup ve partilerimiz varsayılan bir cepheyi nereye kadar taşıyabilir?
Görülüyor ki, sorunun cephe tarzında bir vasıta ile çözülebileceğini düşünenler, cephenin ayrıca yükleyeceği, iş, görev ve sorumlulukları hesaba katmıyorlar. Cephe nitelikli bir vasıtadır. Öyle olduğuna göre ancak nitelikli grupların ve partilerin bir araya gelerek oluşturabilecekleri bir olgudur. Aksi taktirde, kurulacak cephe de niteliksiz ve işlevsiz olacaktır.
Bu açıdan durum değerlendirildiğinde, Kurdistan'daki siyasi bölünmüşlük ve dağınıklığa halihazırda çarenin, cephe olmadığı görülmektedir. Halihazırda çare, güçlü ve enerjik bir siyasi partidir.
HAK-PAR, Kurdistan'da, bu amaçla kurulan ve siyasi hayatına devam eden açık, çoğulcu, milli ve demokratik bir partidir. Hak-Par bir özgürlük hareketi ve modelidir. Bu model esas alınabilir ve daha da geliştirilebilir, partimiz buna açıktır ve bunu her fırsatta dile getirmektedir. Bu yönde atılacak her adımı ayrıca destekliyoruz ve teşvik ediyoruz. Kurdistan halkının temel talepleri ve geleceği için demokratik, barışçıl ve açık her girişime değer veriyoruz ve bunun için her türlü fedakarlığa hazır olduğumuzu açıkça taahhüt ediyoruz.
Hak-Par taraftar ve üyeleri, Meclisi ve başkanlık kurulu bu anlayışı örgütsel bütünlük içinde paylaşmaktadır. Birlik için her türlü yenilik önerisine, ilerici düşünceye, katkı sağlayıcı tavsiyeye açığız.
Birliği, birlik olmayı; temsil etme iddiasında olduğumuz Kürt halkı istiyor. Toplumun hangi kesiminden olursa olsun, ağzını açan herkes, bu isteği dile getiriyor. Halkın bu talebini halk için mücadele ettiğini söyleyen herkes ciddiye almak durumundadır. Halkın size destek olmasını istiyorsanız, halkı dinlemek zorundasınız. Aksi halde, bir süre sonra, halk da kendisine kulak vermeyenleri dinlemez ve ciddiye almaz.
Hak-Par olarak halkın bu talebini biliyoruz ve ciddiye alıyoruz.
Bunun için gerekli her türlü adımı atmaya ve sorumluluğu üstlenmeye hazırız.
Comments