top of page

Seçimler ertelenebilir mi?


Türkiye’de 17.04.2018 tarihinde MHP’nin erken seçim talebi ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan bu talep doğrultusunda erken seçim kararı aldı ve genel seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacağını resmen duyurdu.

Erken seçim kararının cumhurbaşkanı tarafından alınması teknik bakımdan Anayasa’ya uygundur.

Böyle bir durumda hem cumhurbaşkanı hem de parlamento seçimlerinin birlikte yenilenmesi gerekmektedir. Bu konuda gerek parlamento çatısı altında gerekse muhalefetteki herhangi bir parti veya parlamento dışındaki herhangi bir kişi veya kurumun yasal bir itiraz yoluna başvurması kapalı görünmektedir.

İzlendiği kadarıyla hiçbir siyasi parti karara itiraz etme yönünde bir açık arama ihtiyacını da duymuyor.

Anayasa ve hukuk çevreleri de bu konuda sessiz kaldı…

Öyle olsa da Anayasa'nın ( EK: 3.10.2001-4709/24) 67. maddesi RT Erdoğan'ın ve TBMM'nin onayladığı 24 Haziran erken genel seçim kararına karşı ciddi bir hukuksal ve yasal engel çıkartmaktadır. Söz konusu madde şöyledir: " Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz ."

Anayasa, kanunu böyle koyduğuna göre, önümüzdeki günlerde TBMM'de seçimle ilgili yapılacak değişikliklerle birlikte bu sorunun nasıl çözüleceği şimdiden merak konusudur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hükümetin ve MHP ittifakının açmazı bu kadarla da sınırlı değildir.

Yukarıda belirtildiği gibi Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen erken genel seçim kararı teknik bakımdan mevcut Anayasa’ya ve yasalara uygun olmasına karşın, 24 Haziran’da OHAL uygulamaları altında yapılacak olması seçimlerin özgür ve demokratik bir ortamda gerçekleşmeyeceğini göstermektedir. Bu şartlar altında ve yöntemle yapılacak seçimler, partilerin ve seçmenlerin özgür, adil ve eşit davranma imkanlarını kullanmayı kısıtlamaktadır. Seçimlerin bu uygulamalar altında yapılması Anayasa'nın 67, 68 ve 79. maddeleriyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı dokümanları, Venedik Komisyonu Kararları gibi Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır.

Bütün bu sözleşmelerin içerdiği hükümlerle TC Anayasası maddelerinin açıkça engel teşkil ettiği bu girişimin ayrıca Anayasal ve hukuksal sorunlar yaratacağı anlaşılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve müttefiklerinin bu engelleri nasıl aşacağı ve ortaya çıkacak hukuksal ve Anayasal sorunları hangi yolla çözeceği pek bilinmemektedir.

Seçim ertelenebilir mi?

Bunu kimse bilmiyor veya umursamıyor.

Şimdilik bilinen tek şey, iktidardakilerin işlerinin hayli zor olduğudur.

Her şeye rağmen, bahsedilen engeller ve sorunlar aşılsa da, işlerin eskisi gibi kolay olmayacağı açıktır.

Görünen o ki; yapay yollarla ve baskı araçlarıyla seçim sürecinde uykuya yatırılan ekonomik kriz ve kitlelerde biriken öfke, seçim sonrasında yaşanacak siyasi krizlerle birleşerek Türkiye'deki büyük toplumsal patlamaların haberini şimdiden vermektedir.

 
 
 

תגובות


SON YAZILAR

Federalistler

© 2023 by Kathy Schulders. Proudly created with Wix.com 

  • Grey Twitter Icon
bottom of page